@ppel.hu

… Appel blogja …

Corsair Force F120 Solid State Drive

3 hozzászólás »

Tulajdonságok:

 • Maximum szekvenciális olvasási sebesség 285 MB/s
 • Maximum szekvenciális írási sebesség 275 MB/s
 • Véletlenszerű 4K írási teljesítmény 50,000 IOPS (4K aligned)
 • Legújabb generációs SandForce vezérlő (SF-1200) és MLC NAND flash a gyors teljesítményért
 • 2.5″ SATA II
 • TRIM támogatás (OS támogatás szükséges)
 • Nincs mozgó alkatrész (megbízhatóbb, strapabíróbb és csendesebb, mint a hagyományos merevlemezek)
 • Alacsony fogyasztás (hosszabb notebook akkumlátor üzemidő)
 • 2.5″ -> 3.5″ beépítőkeret
 • 3 év garancia
 • az árát nem embernek találták ki 🙁

..és hogy ez mit is jelent a valóságban?

A hagyományos merevlemezt – az árát és az élettartamát kivéve – minden területen lekörözi.

Nagyságrendekkel gyorsabban indul az operációs rendszer és azon belül minden program. (tapasztalatból mondom, hogy sebesség tekintetében össze sem lehet hasonlítani a sima HDD-vel)

Azért itt egy kis meggyőző screenshot az ATTO Disk Benchmark által mért eredményekről

A sebesség nem csak nagy fájlok mozgatása közben előnyös. A párhuzamosan indított kisebb-nagyobb programoknál is megmutatkozik a SSD előnye.

Erről mérést nem is készítek, tényleg ki kell próbálni élőben, mert megdöbbentően gyors a viszonylag gyorsnak mondható sima WD Caviarral szemben.

Arról, hogy mennyi ideig fogja bírni az SSD meghajtó egyenlőre nem sokat tudok mondani. A gyártó ígérete átlagos használat mellett kb. 5 év.

Garancia 3 év, úgyhogy majd meglátjuk… no nem mintha ki akarnám dobni 5 év múlva, de már most biztos vagyok benne, hogy nem egy 120GB-os SSD fog figyelni 2015-ben a notebookomban, vagy az asztali gépemben…

A szilárdtest meghajtók élettartamáról, valamint megbízhatóságáról is eltérő leírásokat találni az interneten (ez a vezérlőtől és az alkalmazott memórialapka típusától is függ), azonban a Corsair Force szériáiban megtalálható SandForce vezérlő technológiai leírása alapján (SandForce technology) elfogadható adatokat közöl.

A napokban jelent meg hozzá a 2.0 firmware, aminek hatása tapasztalataim szerint, hogy kicsit csökkent 1-2%-ot a maximális olvasási/írási sebesség , viszont nőtt a kis fájlokkal való műveleti teljesítménye, és a sok BSOD problémát is sikerült részben megoldaniuk. Mint minden fejlődik ez is folyamatosan…

Összefoglalva:

Aki teheti vegyen az asztali gépébe egy 64GB-os SSD-t az operációs rendszernek és a gyakran használt alkalmazásoknak, a többinek továbbra is ott vannak a terrabájtos HDD-k.

Notebooknál már kicsit más a helyzet, de átlagos felhasználás mellett bőven elegendő egy 128GB-os példány. A leglátványosabb gyorsulás egy notebook esetében érhető el, mivel abban egyébként is lassabb HDD-ket szoktak beépíteni.

Átfogó elemzést az SSD-k természetéről egy nagyon jól összerakott prohardver cikkben ezen a linken olvashattok.3 hozzászólás

 1. A prohardveren készült egy Nagy SSD teszt, ahol szénné van fikázva a Sandforce SF-1200 vezérlő, azonban ha végigolvassuk a kilenc oldalas cikket, és nem figyelünk oda a cikkben megbúvó szándékos lehúzásokra, akkor láthatjuk, hogy mindössze néhány tesztben teljesít „gyengécskén”, és másik két kifejezetten a vezérlő gyengeségére kihegyezett másolási tesztben hasal el ez az SSD. Valójában főként azért is teljesít itt gyengén a SandForce, mert ezek a tesztek nem támogatják az NCQ-t (Native Command Queuing), ami egyszerre 32 I/O kérést tudna egyidejűleg feldolgozni. Ettől függetlenül gyakorlatilag az összes benchmarkban az éllovasok között van.
  Azt nem titok, hogy a SandForce vezérlő egy speciális belső tömörítési eljárás segítségével ér el kiemelkedő adatokat. Természetesen a 285MB/275MB teljesítmény csak ideális esetekben érhető el, ezt sejthettük eddig is. Jól tömöríthető adatoknál zsebre teszi a többi SSD-t, és vegyes adatok esetén is nagyon jó teljesítményt nyújt, nehezen tömöríthető adatoknál átlagosan vagy kicsit gyengébben szerepel.
  Ettől függetlenül szerintem ez egy jól eltalált teljesítményű SSD.

 2. közel másfél év használat után, nem ajánlom senkinek, mert elég válogatós az alaplapok tekintetében, és 3 számítógépemből kettővel nem teljesen kompatibilis, így sleep, hibernálás 5/5 BSOD… állítólag known issue, de lesz*rom, vettem helyette egy Samsung 830-as szériás SSD-t és az megy rendesen…

 3. hmm, vagy csak peches voltam, ugyanis most azóta 2 másik gépben pedig semmi gond nincs vele…

Vélemény, hozzászólás?